Vanhemmuus

Elämä muuttuu merkittävällä tavalla, kun tulee lisää ikää mittariin. Vanhemmaksi kasvaessamme me ymmärrämme paremmin asioita, myös oman lapsuutemme merkityksen.

Äitinä ja isänä oleminen on etuoikeus: vanhemmuudesta, omista lapsista ja omasta perheestä pitää olla ylpeä, nauttia ja iloita joka ikinen päivä. On myös lupa olla välillä kiukkuinen, väsynyt sekä heikko, ja hakea itselleen tukea arkeen.

Olenko riittävä vanhempi? Hyvä vanhempi voi olla monin eri tavoin. Siihen, miten helppoa on olla riittävän hyvä vanhempi, vaikuttavat monet tekijät, muun muassa oma menneisyys ja tämän hetkinen elämäntilanne. Kielteisten kokemusten ketjun sukupolvesta toiseen voi katkaista. Joskus se vaatii enemmän töitä, toisinaan pohdintoja ammattilaisen kanssa.

Jokainen lapsi tarvitsee pysyviä, lämpimiä ja vastavuoroisia ihmissuhteita, joissa hän saa toistuvasti käytännössä kokea, että hänestä välitetään, häneen luotetaan ja hänet hyväksytään sellaisenaan, vaikka kaikkia hänen tekojaan ei hyväksyttäisikään. Lapsi tulee tarvitsemaan paljon huolenpitoa, turvaa, läheisyyttä, huomiota ja hellyyttä sekä iänmukaisia sääntöjä ja rajoja, jota lapsi tulee koettelee lapsuuden varrella.

On hyvä olla tietoinen erilaisista kasvatustavoista, perehtyä niiden hyviin ja huonoihin puoliin sekä rajojen ja rakkauden merkitykseen arjessa.


Kun koululainen on yksin kotona ja vanhemmat töissä

Kesä ja loma! Ajatus laiturin alla liplattavista laineista ja pitkistä valoisista illoista vailla huolia antaa voimia...