Suomessa kaikki alle kouluiän alla olevat lapset ovat vanhempien äitiys- ja isyysloman päätyttyä oikeutettuja suomessa kunnan järjestämään päivähoitoon. Päivähoitolain mukaan päivähoidon tehtävä on tarjota vanhemmille tukea jokapäiväisessä kasvatustehtävissä ja varmistaa, että vanhemmat pystyvät edistämään lapsen persoonallisuuden tasapainoista kehitystä koko lapsen elämän varrella. Kunnan on myös velvollisuus järjestää lapsille hoitoa myös iltaisin, öisin tai viikonloppuisin, jos vanhempien työt tai opiskelu sillä hetkellä edellyttää kyseistä hoitoa.
Varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala ehdottaa kotona olevien vanhempien subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista puolipäiväiseksi, koska se olisi parempi lapsille.
OECD-maista Suomessa on keskimääräistä suurempi varhaiskasvatuksen julkinen rahoitus ja korkein henkilöstömäärä alle 3-vuotiaille: vain neljä lasta yhtä aikuista kohden. Moitteita tulee siitä, että 3- ja 5-vuotiaista vain pieni osa on varhaiskasvatuksen piirissä, ja nuoria, etenkin miehiä, pitäisi houkutella alalle.